Nationaal Outplacement Onderzoek 2015


Steeds meer werknemers die hun baan dreigen te verliezen vinden dankzij specialistische begeleiding werk in een andere branche. Daar waar in 2014 de helft van de mensen een nieuwe werkgever vond buiten de eigen branche, is dit percentage vorig jaar gestegen tot 75 procent. Ruim 70 procent verschuift ook naar een andere functie, een jaar eerder was dit nog 62 procent.

Dat blijkt uit het Nationaal Outplacement-onderzoek 2015. Outplacement is het traject voor het opvangen, begeleiden en adviseren van werknemers naar een andere passende werkkring. Het onderzoek had betrekking op 11.300 outplacementtrajecten. Ruim 7500 mensen (67 procent) vonden een andere baan.
WerkmansMobiliteit zet de aanwezige expertise van het team in om werknemers met een outplacementtraject te begeleiden naar nieuwe, passende banen. Ook wanneer deze in eerste instantie niet altijd meteen voor de hand liggen. Ervaring leert dat werknemers zelf moeite hebben zich te richten op andere branches en in iets mindere mate op andere functies, terwijl daar wel de kansen liggen, zo blijkt uit de cijfers.

“Veel werknemers hebben moeite om zelf de kansen te zien in andere branches, daar waar professionele loopbaanbegeleiders dat wel kunnen. Dit onderstreept de noodzaak om te investeren in van-werk-naar-werk en in professionele loopbaanbegeleiding of outplacement”, aldus Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL. “Als V&D stopt, kunnen werknemers met veel werkervaring heel goed hun nut bewijzen in het onderwijs. Wij zien daar nu de voorbeelden van. Outplacement is bittere noodzaak voor mensen in krimpende sectoren en geeft grote kans op resultaat.”

Voor veel buitenstaanders is het hoge slagingspercentage van de oudere outplacementkandidaten wellicht opvallend. Duidelijk wordt in ieder geval dat het inzetten van een outplacementtraject in veruit de meeste gevallen tot succes leidt. 
Het Nationaal Outplacement-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van OVAL, de brancheorganisatie voor dienstverleners op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit. De infographic is hier te downloaden. Het volledige onderzoek kunt u hier lezen.
Share by: