Duurzaam voor de toekomst


Jarenlang stond Nederland bekend als een land met een hoog ziekteverzuim en een groot aantal arbeidsongeschikten. Na een aantal drastische hervormingen in de sociale zekerheid is het ziekteverzuim flink gedaald en is het aantal medewerkers dat arbeidsongeschikt is, sterk afgenomen. Een verhoging van de arbeidsdeelname van arbeidsgehandicapten heeft dat echter niet opgeleverd. De gewenste inclusieve arbeidsmarkt (een arbeidsmarkt waarin iedereen, ook mensen met een arbeidsbeperking, duurzaam kan deelnemen) is nog niet bewerkstelligd. Hoe verklaren we dit en wat kunnen we eraan doen? Onze missie is dan ook: in 2025 een 100% inclusieve arbeidsmarkt!
 
Uitgangspunt hierbij is wat iemand kan bijdragen aan het arbeidsproces. Vanzelfsprekend maken mensen met een arbeidsbeperking hier ook deel van uit. Kortom: het denken in mogelijkheden in plaats van drempels. De arbeidsmarkt van vandaag vraagt immers om creatieve oplossingen. De verzorgingsstaat zoals wij die kennen verandert langzaam in een participatiesamenleving. Van iedereen, ook werkgevers, wordt verwacht om verantwoordelijkheid te nemen. In 2015 bedroegen de totale zorgkosten in Nederland 94 miljard euro. Dat is 15 procent van wat burgers en bedrijven in Nederland samen verdienen. Het CPB berekende dat dit in 2040 kan stijgen tot 31 procent. Geld dat niet uitgegeven kan worden aan bijvoorbeeld werkgelegenheid. Iedereen heeft te maken met de participatiesamenleving. De arbeidsmarkt is hier onlosmakelijk mee verbonden. Investeren in een 100% inclusieve arbeidsmarkt is daarom onvermijdelijk.
 
Vanuit onze overtuiging streven wij ernaar om organisaties bewust te maken van de noodzaak van een 100% inclusieve arbeidsmarkt. Ons doel is om alle bedrijven in Midden- en Zuid-Nederland voor 2025 zodanig in te richten dat zij 100% arbeid inclusief zijn. Iedereen is een volwaardig onderdeel van de arbeidsmarkt en heeft persoonlijke waarde voor diezelfde arbeidsmarkt. Ook mensen met een arbeidsbeperking. Een inclusieve arbeidsmarkt draagt bij aan de mogelijkheden tot duurzaam ondernemen. Deze ontwikkeling is volop in gang gezet en wordt door diverse maatregelen en subsidies gestimuleerd door de overheid. Onze dienstverlening richt zich met name op de factoren organisatie, mens en werk. Deze factoren zijn van cruciaal belang om te voorkomen dat mensen uitvallen, in een uitkering belanden en vervolgens vanuit een uitkeringssituatie aan een baan geholpen moeten worden. Het is uiteindelijk veel efficiënter en effectiever als mensen duurzaam inzetbaar blijven. Hiervoor is het noodzakelijk dat ook werkgevers flexibiliseren door bijvoorbeeld taken en functies aan te passen. Anderzijds moeten medewerkers getraind worden voor nieuwe taken om functies duurzaam en efficiënt uit te kunnen voeren.
 
Wij hebben een toekomstgerichte visie en willen groeien naar een kennisorganisatie die midden in de ´nieuwe maatschappij´ staat. Wij hebben ons als doel gesteld om vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en bezieling organisaties te overtuigen van de 100% inclusieve arbeidsmarkt. Wij richten ons als specialist daarbij op de 3 beïnvloedbare factoren: organisatie, mens en werk. WerkmansMobiliteit helpt organisaties en hun mensen bij het realiseren van een waardevolle toekomst. Mobiliteit, vitaliteit en flexibiliteit dragen bij aan het nieuwe, duurzame ondernemen. Organisaties hebben geen andere keuze dan mee te gaan in deze ontwikkeling, die al volop in gang is gezet door onder andere de quotumregeling en de participatiewet. Organisaties die waarde hechten aan duurzame inzetbaarheid en hiernaar handelen, benutten het eigen talent optimaal en kunnen toewerken naar duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij hebben geïnvesteerd en blijven de onvermijdelijke sociaal maatschappelijke veranderingen om ons heen voor. Inclusieve organisaties zijn in hun ontwikkeling ver voor op hun concurrenten. De prestaties van deze organisaties verbeteren. Verzuim is een uitzondering geworden in plaats van een regel.
 
Kevin van der Heijden
Arbeidsmarktspecialist Participatie
Share by: