Het overwinnen van ‘koudwatervrees’


Het is het jaar 2025. U bent HR-manager van een groot bedrijf. Uw organisatie is jaren geleden overgestapt op inclusief ondernemen. Met succes! De opdrachten stromen binnen en het personeel is tevreden.
 
Concurrentie
Uw concurrentie heeft veel meer moeite om in te spelen op de blijvend veranderende vraag van hun klanten.
De concurrentie werkt hard en het personeel maakt veel overuren. Toch zijn de klanten niet tevreden. Ze moeten vaak lang wachten op het resultaat en als de opdracht voltooid is, is het resultaat al achterhaald. De markt verandert zo snel dat uw concurrentie nog amper kan inspelen op de vraag van hun klanten.
 
Dat ging vroeger makkelijker. De concurrentie had voldoende gekwalificeerd personeel in dienst. Dat ging eigenlijk vanzelf. Kandidaten meldden zich vanzelf aan. Sinds een paar jaar moeten zij daar meer moeite voor doen. Ze zetten vacatures uit en promoten deze via social media. Ze hebben zelfs een recruitmentbureau ingeschakeld om personeel te zoeken. Desondanks blijven veel vacatures vacant. Wat ook niet meehelpt, is dat de afgelopen jaren maar liefst 40% van hun personeel met pensioen is gegaan. Zij hadden veel ervaring en kennis waar ze helaas niet meer over kunnen beschikken. De werkdruk binnen het bedrijf is momenteel zo hoog dat ze ook nog eens last hebben van een hoog ziekteverzuim.
 
Uw concurrentie kijkt jaloers naar u. Zij zien dat u voldoende personeel in dienst heeft en ook nog eens een laag ziekteverzuim. Hoe doen jullie dat?
 
Inclusieve arbeidsmarkt
Doordat uw organisatie zich richt op een inclusieve arbeidsmarkt wordt er volop gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de medewerkers. Omdat medewerkers het werk doen waarin ze écht geïnteresseerd zijn, weten ze heel goed wat er speelt binnen hun vakgebied. Hierdoor kunnen ze goed inspelen op de vraag van hun klanten.
 
Hoe komen jullie aan voldoende personeel?
 
Door te kijken naar de mogelijkheden van iedereen. Bij uw bedrijf werken er bijvoorbeeld veel mensen met een arbeidsbeperking. Wie zegt dat iemand met burn-out klachten, ASS of ADHD niet kan werken? Als er rekening wordt gehouden met zijn beperkingen en deze medewerker kan werken op flexibele tijden, is dat geen probleem. Wie zegt dat iemand met een hernia niet kan werken? Als hij regelmatig kan bewegen hoeft ook dat geen probleem te zijn. En het mooie is dat deze mensen heel gemotiveerd zijn doordat zij bij uw onderneming een kans hebben gekregen.
 
Duurzame inzetbaarheid
Uw organisatie heeft zich helemaal ingericht op duurzame inzetbaarheid. Het personeel is mobiel en flexibel inzetbaar. En daar plukt u de vruchten van!
 
 
In 2025 een 100% inclusieve arbeidsmarkt
Door de vergrijzing en een blijvend veranderende arbeidsmarkt is er geen ontkomen aan: ook uw bedrijf zal in de toekomst inclusief gaan ondernemen. Wij geloven in een inclusieve arbeidsmarkt waarin duurzame inzetbaarheid centraal staat. Het is een arbeidsmarkt waar iedereen deel van uitmaakt en een persoonlijke waarde aan toevoegt. Onze missie is dan ook: in 2025 een 100% inclusieve arbeidsmarkt!
Ruud Luijsterburg
Arbeidsdeskundige
Share by: