Het overwinnen van ‘koudwatervrees’


Sinds de invoering van de Participatiewet zijn er belangrijke stappen gemaakt als het gaat om de re-integratie van mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt. Doch proef ik in de praktijk bij menig werkgever nog veel ‘koudwatervrees’. Als Arbeidsmarktspecialist Participatie gaat mijn sociaal én economisch hart hier sneller van kloppen. Hoe komt het toch dat er nog steeds veel ‘koudwatervrees’ is als het gaat om het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking? En hoe kunnen we deze drempel verlagen?
 
Na enkele jaren van economische krimp klimmen we als Nederland zijnde beetje bij beetje uit het spreekwoordelijke dal. Echter ervaren werkgevers nog geen duurzame economische groei. Logischerwijs zijn werkgevers daarom minder bereid om risico’s te nemen. Daarnaast spelen onervarenheid, ongeïnformeerdheid en soms ook vooroordelen en belangrijke rol. Veel werkgevers verwachten risico´s bij het in dienst nemen van mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt (ze zijn vaker ziek, ongemotiveerd, hebben veel begeleiding nodig, etc.). Ondanks dat er verschillende voorzieningen zijn die deze risico’s afdekken en het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking financieel aantrekkelijk maakt.
 
Werkgevers zijn onzeker over de vraag of zij wel waar krijgen voor hun geld. Doorslaggevend voor de bereidheid om mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden zijn de mogelijkheden tot een flexibel arbeidscontract of proefplaatsing, de no-riskpolis, loondispensatie en begeleiding op de werkplek. Met de juiste afstemming tussen werkgever en werknemer en begeleiding van een jobcoach zijn deze mensen uitstekend inzetbaar. Daar komt bij dat deze doelgroep bijzonder gemotiveerd en loyaal is. Kansen die ze krijgen, willen ze met beide handen aanpakken.
 
Om terug te komen op de vraag ‘hoe kunnen we de drempel verlagen’? In eerste instantie is hier een belangrijke rol weggelegd voor een partij die tussen de werkgever en potentiele werknemer met een langere afstand tot de arbeidsmarkt in staat. Een goede informatievoorziening over de (on)mogelijkheden van deze kansrijke doelgroep is van wezenlijk belang om een eerlijk en realistisch beeld te verkrijgen. Steeds vaker ervaar ik dat werkgevers na het verkrijgen de juiste informatie minder weerstand hebben tegen de inzet van mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt. Helaas is dit nog steeds niet genoeg om werkgevers de sprong in het diepe te laten maken. En juist in dit stadium is het moment daar waar de koudwatervrees overwonnen kan worden. Hierbij is het toverwoord ‘ervaren’.
 
Om aan de werkgeverswens tegemoet te komen (lees: flexibiliteit, weinig werkgeversrisico en duurzame inzetbaarheid) kan detachering van iemand met een langere afstand tot de arbeidsmarkt een oplossing bieden. Lang voordat de Participatiewet in het leven is geroepen, is de WerkmansGroep de werkgeversdienstverlening inBeeldt Flex & Zeker gestart. Hoofdmoot als intermediair op de inclusieve arbeidsmarkt is de vraag van werkgevers en de mogelijkheden van mensen met een langere afstand bij elkaar brengen. Deze dienstverlening houdt mede in dat onze specialisten de werkgever ontzorgt als het gaat om de bemiddeling, inpassing, begeleiding, aanvraag van voorzieningen en andere bijbehorende administratie. Maar bovenal draagt de intermediair hierbij de risico’s als juridisch werkgever zijnde. Kortom, wilt u uw ‘koudwatervrees’ overwinnen en er sociaal én economisch op vooruitgaan zonder al te veel werkgeversrisico en flexibiliteit behouden? Detachering kan het antwoord zijn bij het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking! inBeeldt Flex & Zeker beschikt in samenwerking met de WerkmansGroep over een uitgebreide pool van potentiële werknemers met diverse achtergronden en ervaringen op de arbeidsmarkt. Een geschikte kandidaat voor uw functieprofiel is meestal snel gevonden. Doordat financiële voordelen, zoals voorzieningen, in het voordeel van de werkgever worden doorberekend, kan inBeeldt Flex & Zeker de detachering tegen een gereduceerd tarief bieden.
 
Mocht ik u hierbij kunnen helpen, dan zou ik graag met u hierover van gedachten wisselen. Via onderstaande LinkedIn button kunt u mij hiervoor een connectieverzoek sturen met daarin uw specifieke vraag.
 
In mijn volgende column vertel ik meer over een financieel model (business case) voor jobcreation. Met hierin bijzondere aandacht voor de aanpak, aandachtspunten en uiteraard de baten en de kosten.
Kevin van der Heijden
Arbeidsmarktspecialist Participatie
Share by: